Nieuws

Nederlandse hackers krijgen 200.000 dollar voor ontdekken groot lek in Zoom


Laatst bijgewerkt op: 8 april 2021 10:05.

De Nederlandse hackers Daan Keuper en Thijs Alkemade hebben een groot lek in Zoom ontdekt waarmee ze de computer van elke Zoom-beller kunnen overnemen. De ontdekking levert de mannen een beloning van 200.000 dollar op.

Keuper (33) en Alkemade (31), ethisch hackers bij cybersecuritybedrijf Computest, deden mee aan de bekende hackwedstrijd Pwn2Own. Voor die wedstrijd mogen hackers een aantal deelnemende bedrijven hacken, waaronder Zoom, waarvoor ze een beloning kunnen krijgen.

Lek in Zoom

De hoofdprijs voor Zoom gaat dit jaar naar de twee Nederlandse hackers, die een groot lek vonden in het Zoom-programma voor Windows en MacOS. Via dat lek kunnen ze een computer op afstand overnemen als iemand Zoom aan heeft staan. De gebruiker hoeft niets te doen. Kwaadwillenden zouden via dat lek kunnen meegluren met de webcam (ook als Zoom uit staat), gevoelige bestanden stelen of het apparaat gijzelen met ransomware.

Het lek is momenteel nog niet gedicht, waardoor de computers van miljoenen Zoom-gebruikers gevaar lopen. Maar je hoeft je niet gelijk zorgen te maken, stelt Keuper tegen RTL Nieuws: "Alleen wij en nu ook Zoom weten van dit lek. Zoom krijgt negentig dagen om het te dichten, maar ik verwacht dat dat veel sneller gebeurt."

Zijn advies: kijk goed wanneer er een update voor Zoom beschikbaar is en installeer die zo snel mogelijk. "Het installeren van de laatste updates is altijd een goede maatregel om criminele hackers buiten de deur te houden."

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5223999/zoom...

Accrete biedt uitgebreide informatie
op het gebied van media & ICT!