Nieuws

Tips voor thuis lesgeven


Laatst bijgewerkt op: 23 maart 2020 22:22.

Vanwege het coronavirus zullen scholen in ieder geval tot 6 april gesloten zijn. Docenten en ouders zullen hierdoor het onderwijs op een nieuwe manier vormgeven. Thuisonderwijs kan best een uitdaging zijn.

In deze blog proberen we hier handen en voeten aan te geven, door tips te geven hoe je dit kan vormgeven en welk digitaal lesmateriaal je kunt gebruiken.

Voor docenten

Wellicht is het een opgave om de vastgestelde lesstof te behandelen op afstand. Kennisnet heeft het stappenplan #lesopafstand opgesteld om docenten te helpen bij het vormgeven van hun lessen. Hoe geef je bijvoorbeeld je lesinstructies en hoe volg je de voortgang van je leerlingen? Om mee te praten en mee te denken kan je lid worden van hun Linkedingroep. Gelukkig zijn er ook diverse online platforms met lespakketten, zoals Wikiwijs.

Voor basisschoolleerlingen worden de digitale platforms Muiswerk, Rekentuin, Snappet en Squla al vaker gebruikt. Het is wel belangrijk dat leerlingen nu niet enkel digitale lessen aangeboden krijgen. Daarbij is het goed om rekening te houden met de leerlingen die niet over een laptop of tablet beschikken. Zorg dat je contact houdt met je leerlingen en geef opdrachten die zonder laptop uitgevoerd kunnen worden. Laat ze bijvoorbeeld op onderzoek gaan in de tuin of wijk. Een tip is ook om leerlingen een werkstuk of presentatie te laten maken, deze kunnen ze vervolgens online inleveren of opnemen.

Voor ouders

Als ouder/verzorger kan je je kind ondersteunen bij het thuisonderwijs door samen een rooster op te stellen. Aan het begin zal het wellicht aanvoelen als vakantie, maar het is wel belangrijk dat het onderwijs wordt voortgezet. Zorg voor structuur, zodat je kind weet wanneer er wat van hen wordt verwacht. Maak afgebakende blokjes met voldoende ruimte voor beweging en frisse lucht. Maak, net als op school, afspraken over het gebruik van mobieltjes. Het zal even zoeken zijn wat werkt voor je kind, geef hen wat tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie.

Overzicht lesmaterialen

Laat het ons vooral weten als je goed lesmateriaal kent, zodat we dit overzicht kunnen blijven uitbreiden.

PO

Toekomstkunde (bovenbouw PO) zijn lessen door WWF over onderwerpen als plastic soep, bosbranden in Australië of bijvoorbeeld duurzaam op vakantie gaan. Er zijn 5.000 leerkrachten ingeschreven en instappen kan ieder moment op de website.

Duurzame PABO schreef een reeks verhalen gerelateerd aan de SDG's met bijbehorende lessuggesties.

Bij de film 'de wilde stad' is een interactief lespakket ontwikkeld voor groep 4, 5 en 6, met clips op basis van beelden uit de film. Met de clips, lesbrieven en werkbladen kun je in de klas aan de slag maar het leukste is natuurlijk om zelf naar buiten te gaan.

Met het Verwonderpaspoort krijg je toegang tot een de digitale verwonderwereld waarin tal van activiteiten, proefjes en spelletjes op het gebied van NWTD (Natuur, Wetenschap, Techniek en Duurzaamheid) zijn te ontdekken en beleven.

PO en VO

Eerder schreven we al over de Nationale Buitenlesdag, waarin we benadrukten dat buiten zijn in de natuur een positief effect heeft op de leerprestaties van kinderen én bijdraagt aan sociale en cognitieve ontwikkeling. Ze bieden gratis lespakketten aan, voor PO en VO, om dit te stimuleren.

Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt. Door in te vullen welke diertjes je gevonden hebt wordt de waterkwaliteit berekend.

Morgenland is een korte animatiefilm over de energietransitie. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar dat de leerling zelfstandig kan doorwerken.

Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. Thuis én in de klas!

Greenpeace heeft ook divers lesmateriaal met docentenhandleidingen. Het vergt weinig voorbereidingstijd en is opgebouwd uit verschillende losse onderdelen.
https://lerenvoormorgen.org/nieuws/tips-voor-thuis-lesgeven-tijdens-corona-quarantaine

Accrete biedt uitgebreide informatie
op het gebied van media & ICT!